Discovery Channel

Shark Week 2017 : Discovery Channel

ATACURILE DE RECHINI

CUM AR TREBUI, DE FAPT, SĂ DEFINIM ”ATACURILE DE RECHINI”

Când denumim astfel de momente “atacuri”, se subînțelege că noi am fi victimele. Dar adevărul este că oamenii ucid foarte mulți rechini, în timp ce numărul de victime umane făcute de rechini a fost în continuă scădere, în ultimii 100 de ani.

Scroll

Statistici

TREI LUCRURI IMPORTANTE DE ȘTIUT DESPRE ATACURILE DE RECHINI

 1. RECHINII ATACĂ 70 DE OAMENI PE AN
 2. RECHINII UCID 6 OAMENI PE AN
 3. OAMENII UCID 100 000 000 DE RECHINI PE AN
 1. Totul despre rechini1 CVARTETUL UCIGAȘ: CEI MAI PERICULOȘI RECHINI DIN OCEAN

  Există aproape 500 de specii diferite de rechini, în toată lumea. Dintre acestea, oamenii de știință ne avertizează că numai 4 ar putea reprezenta un pericol pentru oameni, din cauza stilului lor de hrănire.

 2. Totul despre rechini2 MARELE RECHIN ALB

  Este răspunzător pentru aproape jumătate din toate atacurile fatale cărora le-au căzut victime oameni. Se pare însă că acestor rechini nu le plac foarte mult oamenii, fiindcă de obicei, după ce îi mușcă, le dau drumul. Mușcătura riscă să devină fatală dacă victima nu își poate opri sângerarea sau nu poate primi îngrijiri medicale la timp.

 3. Totul despre rechini3 RECHINUL-TIGRU

  Are maxilare puternice și dinți ascuțiți, suficient de puternici ca să străpungă metalul. De multe ori, acești rechini înoată în apele puțin adânci din apropierea plajelor, unde se pot întâlni cu înotători sau surferi.

 4. Totul despre rechini4 RECHINUL-TAUR

  Nu e un rechin foarte lung, însă e greu și foarte puternic. Înoată în ape puțin adânci, inclusiv în râuri – ceea ce înseamnă că se poate afla în preajma oamenilor mai des decât alte specii de rechini.

 5. Totul despre rechini5 RECHINUL OCEANIC CU ÎNOTĂTOARE ALBE

  Când un vas se scufundă și supraviețuitorii ajung în apă, rechinii oceanici cu înotătoare albe profită de ocazie și se ospătează. Există studii mai puține referitoare la atacurile acestor rechini, poate și din cauză că se produc în largul oceanului, unde există mai puțini observatori, iar în final rămân mai puține dovezi.

Totul despre rechini

5 POVEȘTI INCREDIBILE ALE SUPRAVIEȚUITORILOR UNOR ATACURI DE RECHINI

 1. RECHINUL CARE NU-I MAI DĂDEA DRUMUL BĂIATULUI PE CARE ÎL MUȘCASE DE PICIOR

  RECHINUL CARE NU-I MAI DĂDEA DRUMUL BĂIATULUI PE CARE ÎL MUȘCASE DE PICIOR

 2. DOI SURFERI SCAPĂ CA PRIN URECHILE ACULUI DUPĂ CE SUNT ATACAȚI DE UN RECHIN

  DOI SURFERI SCAPĂ CA PRIN URECHILE ACULUI DUPĂ CE SUNT ATACAȚI DE UN RECHIN

 3. UN RECHIN-TAUR ATACĂ UN SCUFUNDĂTOR SINGURATIC

  UN RECHIN-TAUR ATACĂ UN SCUFUNDĂTOR SINGURATIC

 4. HEMORAGIE MASIVĂ DUPĂ UN ATAC DE RECHIN

  HEMORAGIE MASIVĂ DUPĂ UN ATAC DE RECHIN

Hartă

UNDE SE PRODUC CELE MAI MULTE ATACURI DE RECHINI ÎN SUA?

Se produc atacuri de rechin în aproape toate zonele din SUA aflate pe țărmul oceanului, însă majoritatea au loc în Florida, Hawaii și California, unde atât oamenii, cât și rechinii, își doresc să se joace în ocean. Filmul Jaws (Fălci) sugerează că foarte multe atacuri se produc și în zona New England, însă în realitate numărul incidentelor de acest tip produse acolo este neglijabil.

Exploreaza

Totul despre rechini

9 SFATURI IMPORTANTE PENTRU A SUPRAVIEȚUI, DACĂ VĂ ATACĂ UN RECHIN

 1. INSTRUMENTE UTILE PENTRU SUPRAVIEȚUIRE, ÎN CAZUL UNUI ATAC DE RECHIN

  INSTRUMENTE UTILE PENTRU SUPRAVIEȚUIRE, ÎN CAZUL UNUI ATAC DE RECHIN

 2. CUM PUTEȚI AJUTA VICTIMA UNUI ATAC DE RECHIN

  CUM PUTEȚI AJUTA VICTIMA UNUI ATAC DE RECHIN

 3. NU VĂ PANICAȚI DACĂ SUNT RECHINI ÎN APROPIERE

  NU VĂ PANICAȚI DACĂ SUNT RECHINI ÎN APROPIERE

 4. SÂNGELE SAU ZGOMOTUL: CE ANUME ATRAGE RECHINII MAI RAPID ?

  SÂNGELE SAU ZGOMOTUL: CE ANUME ATRAGE RECHINII MAI RAPID ?

 5. SUNTEM LA ADĂPOST DE RECHINI PE ȚĂRM?

  SUNTEM LA ADĂPOST DE RECHINI PE ȚĂRM?

 6. APELE MAI PUȚIN ADÂNCI SUNT MAI SIGURE ?

  APELE MAI PUȚIN ADÂNCI SUNT MAI SIGURE ?

 7. CUM SĂ SUPRAVIEȚUIȚI DACĂ AJUNGEȚI ÎNTR-O CUȘCĂ, ÎMPREUNĂ CU UN RECHIN

  CUM SĂ SUPRAVIEȚUIȚI DACĂ AJUNGEȚI ÎNTR-O CUȘCĂ, ÎMPREUNĂ CU UN RECHIN

 8. DACĂ UN RECHIN VĂ TÂRĂȘTE ÎN ADÂNCURI

  DACĂ UN RECHIN VĂ TÂRĂȘTE ÎN ADÂNCURI

 9. PESCUITUL CU HARPOUL ÎN ZONE CU RECHINI

  PESCUITUL CU HARPOUL ÎN ZONE CU RECHINI

Did You Know

O SPECIE DE RECHIN A FOST DENUMITĂ ”RECHINUL TĂIETOR DE FURSECURI” FIINDCĂ LASĂ PE PIELEA VICTIMEI URME DE MUȘCĂTURI ROTUNDE, CA NIȘTE FURSECURI

Rechinii supranumiți ”rechinii tăietori de fursecuri” sunt cunoscuți pentru modul unic în care se hrănesc. Nu încearcă să-și devoreze prada, ci își folosesc numeroșii dinți ca să aplice o singură mușcătură, lăsând pe pielea victimei o urmă rotundă, ca un fursec tăiat cu un tăietor special, dintr-o foaie de cocă. Fiindcă nu trebuie să se lupte cu prada și să o învingă, acești rechini se pot ospăta mușcând din animale care sunt mult mai mari decât ei, ca de pildă balene-ucigașe sau mari rechini albi. Nu sunt cunoscuți pentru că ar ataca și oameni.

Dar în seara zilei de 16 martie 2009, în timp ce un înotător maratonist pe nume Mark Spalding se antrena în apropiere de Hawaii, a avut parte de niște mușcături dureroase care, ca aspect, erau foarte asemănătoare cu cele aplicate de acești rechini. A fost prima oară când un om a raportat că ar fi fost atacat de un rechin din această specie.

Spalding povestește: “Am simțit o înțepătură puternică, în partea stângă a sternului meu. M-a durut cumplit și am țipat. Mi-am dat seama că trebuie să ies urgent din apă și că partida mea de înot se încheiase… Mă pregăteam să mă cațăr în caiac când am simțit o lovitură și în gamba stângă. Mi-am atins piciorul cu degetul și am descoperit o ”gaură” de vreo 6 cm diametru, în locul unde fusesem lovit.”

Mușcătura a fost dureroasă, dar nu i-a pus viața în pericol. Mark se antrenează în continuare pentru maraton înotând în ocean.

Did You Know

13 LUCRURI CARE VĂ POT FI FATALE – MAI MULT DECÂT UN ATAC DE RECHIN

 1. ȚURȚURII

  1ȚURȚURII

  În Rusia, zeci de oameni mor din cauza țurțurilor care cad de pe streșini în fiecare an. Dacă nu ieșiți din casă atunci când e vreme rea, asta nu înseamnă că vă puteți considera complet la adăpostul furiei naturii…

 2. AUTOMATELE CARE VÂND DIVERSE PRODUSE

  2AUTOMATELE CARE VÂND DIVERSE PRODUSE

  Dacă automatul în care ați băgat monedele nu vrea să vă elibereze punga de cipsuri pe care ați ales-o, nu vă apucați să-l zgâlțâiți ! În fiecare an, aproximativ 12 persoane mor strivite de automatele care se prăbușesc peste ele.

 3. DOPURILE DE ȘAMPANIE

  3DOPURILE DE ȘAMPANIE

  Dacă vreți ca ziua nunții să fie cu adevărat cea mai fericită zi din viața voastră, e mai bine poate să cumpărați sticle de șampanie al căror dop se deschide prin rotire. Dopurile de șampanie care țâșnesc din gâtul sticlei ucid în medie cam 24 de persoane pe an.

 4. NUCILE DE COCOS

  4NUCILE DE COCOS

  Pare puțin probabil să vă cadă în cap o nucă de cocos, nu ? Nu ! Comparând numărul de victime produse pe an de nucile de cocos căzute în cap cu numărul de victime produse pe an de atacurile de rechini, constatăm că prima categorie este de 15 ori mai numeroasă. Aproximativ 150 de persoane mor în fiecare an, în întreaga lume, din cauza nucilor de cocos care le cad în cap.

 5. VACILE

  5VACILE

  Atenție muuuuultă ! Vacile sunt capabile să aplice lovituri urâte cu copita. Aveți așadar mare grijă ori de câte ori intrați într-un grajd.

 6. FURNICILE

  6FURNICILE

  Sunt mici, dar nu încercați să vă puneți cu o armată întreagă ! Sigur, e nevoie de mii de furnici ca să omoare un om – dar furnicile omoară în fiecare an mult mai mulți oameni decât rechinii.

 7. ȚÂNȚARII

  7ȚÂNȚARII

  Țânțarul este animalul care face cele mai multe victime umane, în fiecare an. Deși e mic, poate fi purtătorul unor microorganisme parazite care provoacă malaria la om – o boală care ucide sute de mii de oameni în fiecare an, în special în Africa.

 8. PREPARATELE DE TIP HOT-DOG

  8PREPARATELE DE TIP HOT-DOG

  Deși există riscul să vă înecați cu orice fel de mâncare dacă nu sunteți atenți, hot dog-ul este pe lista celor mai celebre astfel de cauze. Din cauza hot dog-ilor mor, în mod șocant, 17% din toți cei care, înecându-se cu mâncare, apelează la servicii medicale de urgență.

 9. ALBINELE

  9ALBINELE

  Din cauza reacțiilor alergice pe care le provoacă, albinele ucid numai în SUA aproximativ 50 de persoane, în fiecare an. Statistica se referă strict la albine, fără a ține cont de viespi sau de rudele mai exotice ale albinelor din toată lumea.

 10. CAII

  10CAII

  Ca și vacile, caii pot să vă lovească atât de tare încât să vă provoace multe alte probleme, nu doar dureri. Oricine se pricepe cât de cât la călărie vă poate spune să nu vă apropiați niciodată de un cal prin spatele lui, cu excepția situației în care îl țesălați.

 11. CÂINII

  11CÂINII

  Câinii omoară cam 20 de persoane în SUA în fiecare an și câteva zeci de mii în întreaga lume, prin transmiterea virusului turbării. După cum se vede, câinele nu e întotdeauna cel mai bun prieten al omului…

 12. MEDUZELE

  12MEDUZELE

  Aproximativ 20-40 de persoane mor în fiecare an în Filipine, din cauza înțepăturilor de meduze. Deși sunt niște făpturi frumoase, acestea au o înțepătură veninoasă, care provoacă anafilaxie – uneori în forme foarte grave, care pot fi mortale.

 13. CĂPRIOARELE

  13CĂPRIOARELE

  Căprioarele ucid în medie 130 de persoane pe an numai în SUA, aproape în totalitate din cauza accidentelor rutiere pe care le provoacă. Fiți mai atenți când vă urcați la volan, oameni buni !

Did You Know

ATACURILE DE PE PLAJELE DIN JERSEY, DIN ANUL 1916: SURSA DE INSPIRAȚIE PENTRU FILMUL FĂLCI

În vara anului 1916, estul Statelor Unite a fost copleșit de un val de caniculă cumplită. La vremea respectivă, oamenii nu aveau aparate de aer condiționat sau piscine. Mulți se îngrămădeau pe plaje, inclusiv în zona Jersey. Căpitanii ambarcațiunilor din zonă au raportat că rechini de diverse specii au fost vizibili în număr neobișnuit de mare în vara aceea, dar pe atunci nimeni nu se preocupa foarte tare de astfel de anunțuri.

Totuși, în aceeași vară, trei atacuri de rechin fatale au stârnit panică în rândul localnicilor și apoi în toată țara. Concentrate în perioada 1 iulie – 12 iulie, atacurile s-au produs și în ocean, și în apă dulce, generând o stare de adevărată isterie în jurul rechinilor, așa cum nu se mai întâmplase niciodată până atunci în Statele Unite.

Știri despre atacurile din Jersey au apărut pe prima pagină a ziarelor din toată țara. Panica s-a răspândit, plajele de pe ambele coaste ale Americii au fost închise, iar oamenii au început să organizeze vânători furioase, propunându-și să ucidă toți rechinii din ocean. Au fost trimise petiții către Guvern, în care cetățenii cereau ca plajele să fie protejate cu plase de pescuit, iar autoritățile să pună la punct programe de eliminare în masă a rechinilor. Oamenii de știință, care până atunci studiaseră rechinii prea puțin, au demarat noi studii pentru a afla cum și de ce mușcă rechinii oameni, iar în anii care au trecut de atunci am învățat foarte multe despre viața și obiceiurile acestor prădători.

Atacurile din acea vară aveau să inspire mai târziu cea mai celebră carte despre rechini din toate timpurile, Jaws (Fălci), scrisă de Peter Benchley și transformată ulterior de Stephen Spielberg în filmul blockbuster cu același titlu, care a stabilit numeroase recorduri.

Totul despre rechini

PREZENTAREA CRONOLOGICĂ A ATACURILOR DE RECHIN DE PE ȚĂRMURILE DIN JERSEY

1 IULIE 1916

Primul atac s-a produs duminică, 1 iulie. Un tânăr de 25 de ani a ieșit să înoate înainte de cină, împreună cu câinele lui. Când a început să strige, oamenii de pe plajă au crezut că își chema câinele, însă de fapt bărbatul fusese mușcat de un rechin. Deși un salvamar și un alt martor al scenei l-au scos pe țărm – și au susținut că rechinul i-ar fi urmărit până când au ajuns pe uscat – în final tânărul a murit din cauză că pierduse prea mult sânge.

6 IULIE 1916

După acel prim atac, plajele au rămas deschise. La momentul respectiv încă nu era nici urmă de panică. Au mai trecut câteva zile și, pe data de 6 iulie, un hamal de 27 de ani care lucra la un hotel din apropiere a fost mușcat de abdomen și de picioare în timp ce înota la aproximativ 110 metri de țărm. În mod similar, a fost scos pe mal, însă și el s-a stins din viață pentru că pierduse deja prea mult sânge.

12 IULIE 1916

Pe 12 iulie, povestea s-a repetat într-un râu din Matawan, în New Jersey. Un rechin de 2,5 metri lungime a tras în apă un băiat de 11 ani, care se juca în râu cu prietenii lui. Ceilalți copii au fugit să cheme ajutoare și un tânăr de 25 de ani a sărit în apă ca să caute băiatul, însă rechinul i-a smuls un picior salvatorului. Cadavrul băiatului a fost găsit la 240 km distanță. La o jumătate de oră după incidentele din râu, un alt băiat a fost mușcat de un rechin, dar a supraviețuit.

Totul despre rechini

ATACURILE DE RECHINI: O SIMPLĂ CONFUZIE DE IDENTITATE ?

Una dintre cele mai răspândite teorii care încearcă să explice de ce atacă rechinii oameni este ideea că, de fapt, ar fi vorba despre o simplă confuzie de identitate. Oamenii de știință și organizațiile ca NOAA (Administrația Națională a SUA pentru Oceane și Atmosferă) sunt de acord că, în mod normal, rechinii nu vânează oameni, dar dacă îi atacă totuși, de cele mai multe ori îi confundă cu alte feluri de pradă.

Uneori, rechinii sunt dornici să investigheze obiecte mai puțin familiare sau posibile surse de hrană, luând o mușcătură ca să le simtă gustul. Rechinii au dinți și gingii mult mai sensibile decât pielea lor, așa încât tind să exploreze obiectele necunoscute mușcându-le. Din păcate, fiindcă au atât de multe șiruri de dinți, există specii de rechini care, chiar și după o singură astfel de mușcătură, pot face un om să piardă extrem de mult sânge și chiar să moară.

Problema este cu atât mai complicată în lacuri, râuri și estuare, unde specii de rechini de apă dulce, ca rechinul-taur, își impart adesea habitatul cu oamenii care înoată, merg cu barca, pescuiesc sau aleg alte forme de recreere care îi pot aduce față în față cu un rechin.

Video

RECHINII-TIGRU TIND SĂ CONFUNDE OAMENII CU BROAȘTELE ȚESTOASE ?

Unii experți sunt de părere că așa stau lucrurile, după cum se vede și în acest clip din programul Hawaii: Paradisul invadat, difuzat în cadrul Shark Week, în 2014. Dar ce părere aveți ? Să fie vorba despre o simplă confuzie de identitate ? Sau rechinii-tigru știu, de fapt, că oamenii nu sunt broaște țestoase ?

Play

Totul despre rechini

ATACURI CELEBRE DATE DE RECHINI: WATSON ȘI RECHINUL

Una dintre primele consemnări moderne ale unui atac de rechin a ajuns la noi sub forma unei opere de artă. Celebrul tablou din 1778 al lui John Singleton Copley, Watson și rechinul, îl prezintă pe Brook Watson, un negustor prosper și om politic din Londra, care la vârsta de 14 ani a fost salvat după ce fusese atacat de un rechin.

Imaginea se bazează pe povestea adevărată a lui Watson, care fusese atacat de un rechin în apele Golfului Havana, în 1749. Spre deosebire însă de Watson, pictorul nu văzuse niciodată un rechin. Ca atare, sunt de remarcat în tablou buzele animalului, ochii ca de tigru, orientați spre înainte, și aburul fin pe care îl scoate pe nări.

Deși Watson a supraviețuit acestui atac, și-a pierdut partea inferioară a piciorului drept. Tabloul i-a făurit o reputație lui Copley în Anglia și a devenit una dintre cele mai celebre reprezentări ale unui atac de rechin din toate timpurile.

Interviu

RALPH COLLIER: CERCETĂTOR EXPERT ÎN ATACURILE DE RECHIN

Ralph S. Collier este recunoscut în întreaga lume drept o autoritate de top în studierea comportamentului și ecologiei marilor rechini albi de pe Coasta Pacificului, pe care îi urmărește de 50 de ani prin prisma interacțiunii lor cu oamenii. În plus, de mai bine de 40 de ani, cercetătorul a adunat o întreagă bibliotecă de materiale audio-video, cu un conținut de specialitate inegalabil. Mostre din această colecție excepțională și informații referitoare la cum, când, unde și de ce atacă marele rechin alb au fost publicate în jurnale științifice sau lucrări ale unor sesiuni de cercetări științifice, dar și în mai bine de 300 de articole din presa de interes general. În ceea ce privește motivele pentru care rechinii atacă oamenii, Collier propune o teorie complet diferită.

Q: E adevărat că rechinii îi confundă pe oameni cu mamiferele pinipede (leii de mare și focile) ?

A: După părerea mea, lucrurile nu stau deloc așa. În condițiile în care vizibilitatea în apă este bună, rechinul poate să distingă orice obiect clar, deci nu are cum să confunde un om cu un altfel de animal.

Atacurile acestor prădători sunt violente, cu consum mare de energie. Rechinii atacă așa atunci când consideră că se află în pericol.

De exemplu, marele rechin alb poate să atace ambarcațiuni pe care le izbește cu capul, ca un berbec. E clar că rechinul nu lovește o barcă fiindcă ar semăna cu un elefant de mare sau cu o balenă, fiindcă balenele nu au elice, nu fac zgomot și nu transportă oameni. În plus, balenele nu se deplasează la suprafața apei, ci înoată într-o mișcare ondulatorie, în sus și în jos, prin apă. Rechinii, ca specie, există de vreo cinci milioane de ani. Dacă ar fi făcut astfel de greșeli în mod repetat în tot acest timp, ar fi dispărut complet cu milioane de ani în urmă și nu ar mai fi ajuns niște prădători de succes, ca acum.

Q: Există vreo metodă bună prin care să prevenim interacțiunea dintre oameni și rechini, în special pentru oamenii care se bucură să facă diverse sporturi acvatice în ocean ?

A: Nu, nu prea… Există locații de-a lungul țărmului Pacificului unde, cu ani în urmă, nu primeam niciodată rapoarte că s-ar fi produs atacuri de rechini. La ora actuală, oamenii spun: ”Dacă primiți astfel de rapoarte acum înseamnă că sunt mai mulți rechini în acele zone.” Da, posibil, dar nu chiar 100% adevărat, fiindcă în aceleași zone, în urmă cu 20-25 de ani erau poate doar unul sau doi surferi, în timp ce acum sunt 100.

Ce avem deci acolo ? Mai mulți potențiali observatori. Dacă apare un rechin într-o zonă unde acum avem de 50 sau de 100 de ori mai mulți oameni decât în urmă cu 20 de ani, e clar că vom primi mai multe rapoarte, fiindcă există mai mulți observatori.

Q: Ce ar trebui să facă o persoană, dacă se întâlnește cu un rechin ?

A: În cazul unei astfel de întâlniri, încercați să vă păstrați calmul. De obicei, dacă vedeți rechinul, nu va avea loc niciun contact fizic, fiindcă înseamnă că rechinul a venit pur și simplu ca să vă examineze.

Încercați așadar să vă păstrați calmul, să nu pierdeți rechinul din ochi nicio clipă și foarte încet, cu mișcări foarte line și calme, să vă îndepărtați de el și să ajungeți la loc sigur – fie înapoi în barcă, fie pe țărm. Dacă faceți scufundări în preajma unei insule, vă puteți retrage pe insulă. Întotdeauna e bine să ieșiți la scufundări nu de unul singur, ci măcar cu încă un prieten. E mai plăcut și, în plus, mult mai sigur.

Q: Care ar fi câteva lucruri elementare, de bun simț, pe care le putem face ca să prevenim atacurile de rechin ?

A: Pe cei care ies să facă baie în larg îi sfătuiesc să nu poate costume de baie în culori vii – și mai ales nu în culori contrastante. Unele specii de rechini disting culorile. În plus, nu purtați bijuterii ! Când sunteți în apă și vă mișcați, bijuteriile reflectă lumina soarelui la fel ca solzii de pește, pentru ochii unui rechin, deci riscați să apară unul care vrea să afle ce se întâmplă, în speranța că are de-a face cu un pește care se zbate.

Bizuiți-vă mereu pe bun-simț. Dacă într-o anumită zonă se știe că sunt rechini, nu intrați în apă tocmai acolo. Bunul simț ne ajută foarte mult când e vorba de aceste animale. Nu provocați niciodată un rechin ! Nu-l apucați de coadă și nu încercați să-l hrăniți ! Nu-l loviți cu nimic, fiindcă riscați să stârniți o reacție pe care mai târziu să o regretați.

Q: Presa susține că, la nivel mondial, numărul de atacuri de rechin ar fi în creștere. Credeți că e adevărat ?

A: Pe baza informațiilor pe care le primim la Global Shark Attack File (Registrul Internațional pentru Atacuri de Rechin, aflat în Princeton, New Jersey, dar susținut de investigatori de pe tot globul), s-ar produce cam 100 de asemenea incidente pe an. În prezent, populația lumii e în creștere de la un an la altul, dar numărul de atacuri raportate încă se menține la aproximativ 100 pe an.

Calculând ceea ce eu numesc ”orele de contact” (orele în care oamenii stau în apă) și înmulțind cu sutele de milioane de oameni care intră în ocean în toată lumea, an de an, faptul că apar două, trei sau patru victime… Există alte animale care produc mult mai multe victime anual. De exemplu, numai în Africa aproximativ 3000 de persoane sunt ucise în fiecare an de hipopotami.

Nu sunt de părere că ne confruntăm cu o problemă mondială legată de rechini. Singura problemă legată de rechini pe care o avem în toată lumea este că aceste animale sunt măcelărite într-un ritm fără precedent, ceea ce le afectează ecosistemul. Dacă vom continua în același mod, noi, oamenii, vom ajunge să regretăm, ca specie – poate că nu atât dispariția rechinilor în sine, cât consecințele pe care le va avea dispariția lor asupra oceanelor lumii.

Q: Aveți vreun sfat pentru cei care își doresc să studieze rechinii sau să se ocupe de protecția lor ?

A: Fiți voi înșivă și faceți aceste meserii din pasiune ! Nu vă așteptați la cine știe ce mari recompense în bani sau celebritate, fiindcă nu asta contează. Importantă este munca pe care o depuneți în umbră, chiar dacă poate nu știu prea mulți oameni ce eforturi faceți. Important este să vă publicați ideile, chiar dacă prea puțini oameni vor citi vreodată ce ați scris.

În final, eu cred că se va închide cercul și sper că vom ajunge să contribuim fiecare dintre noi la conservarea acestui grup de animale, fiindcă rechinii trebuie să rămână o parte a ecosistemului nostru, trebuie să rămână în viață. În ritmul în care sunt măcelăriți la ora actuală, unele specii au dispărut deja în proporție de 90%.

Conform datelor furnizate de mai multe organizații, dintre cele peste 60 de specii de rechini care trăiesc în largul oceanului, mai mult de o treime sunt la un pas de dispariție. Nu uitați acest lucru !

Chestionar

CÂT DE MARE E RISCUL DE A FI ATACAȚI DE RECHINI ?

 1. Ce faceți când vă duceți la plajă ?

  1. Înot în grup ! Cel mai frumos e să mergi la plajă cu prietenii.
  2. Ies cu placa de surf MULT în larg, fiindcă acolo sunt cele mai bune valuri.
  3. Merg să înot împreună cu animalul meu de companie, fiindcă e cea mai bună metodă de a ține orice pericol la distanță.
  4. Mă duc să înot de unul singur dimineața, la răsărit. Sunt un spirit liber.
 2. A. RĂSPUNS: Dacă înotați în grup, aveți cele mai mari șanse să țineți rechinii la distanță. În cazul în care ați fi totuși atacați de rechini, riscul de a suferi răni grave sau chiar fatale scade mult dacă sunteți înconjurați de prieteni care vă pot ajuta.
 3. Dacă pășiți pe o scoică ascuțită când vă plimbați pe plajă…

  1. Intru în ocean, fiindcă apa sărată o să-mi facă bine la rană.
  2. Cer ajutorul unui salvamar, care va ști imediat ce e de făcut.
  3. Îmi înfășor rana cu un prosop. E cea mai bună metodă de a opri imediat sângerarea.
  4. Merg mai departe pe țărm, prin zona măturată de valuri, fiindcă sunt prea dur ca să las câțiva stropi de sânge să mă oprească din drum.
 4. B. RĂSPUNS: Rechinii sunt imediat atrași de sângele din apă. Merită să întârziați puțin, ca să evitați o mușcătură de rechin care oricum o să vă doară mult mai tare decât înțepătura produsă de o scoică.
 5. Când vă pregătiți să ieșiți să înotați în ocean, cum vă îmbrăcați ?

  1. Îmi pun cele mai grozave bijuterii. RiRi spune că trebuie să strălucești ca un diamant.
  2. Îmi iau doar un costum de baie simplu. În fond, pentru asta sunt făcute costumele de baie, nu ?
  3. Nu-mi pun nimic pe mine. Îmi place să înot în pielea goală.
  4. Port doar un bikini minuscul, dar în culori aprinse.
 6. B. RĂSPUNS: Rechinii sunt atrași de culorile țipătoare și de obiectele strălucitoare, fiindcă seamănă cu lumina reflectată de solzii unui pește care se zbate. Cât despre înotul în ”costumul în care v-ați născut”… N-ați vrea ca un rechin să muște o halcă tocmai din cine știe ce zonă, nu ?
 7. Care e locul vostru preferat pentru înot ?

  1. Aproape de țărm, îmi place să simt valurile.
  2. Departe, în larg ! Îmi place grozav să înot în ape foarte adânci.
  3. Aproape de barca familiei sau a prietenilor mei. E distractiv să înoți, să te urci apoi în barcă și iar să sari în apă ca să înoți…
  4. Îmi place să intru în apă doar cu picioarele.
 8. A. RĂSPUNS: E mai puțin probabil ca rechinii să se apropie de țărm, fiindcă preferă să înoate în larg. Fiți prudenți și nu ieșiți în larg mai mult decât e absolut necesar.
 9. Ce stil de înot preferați ?

  1. Mișcări frumoase, ample. Am fost înotător de competiție.
  2. Nu știu să înot, așa că stau aproape de țărm.
  3. Îmi place să fac valuri și să mă lupt cu prietenii în apă. Vreau să mă dezlănțui total !
  4. Dintotdeauna m-am simțit cel mai bine înotând ”câinește” !
 10. A. RĂSPUNS: Rechinii sunt atrași de valuri și de agitație. Dacă înotați cu mișcări line, scade riscul de a vă trezi cu însoțitor nepoftit la partida de înot.
 11. Cum vi se par bancurile de nisip din preajma plajelor ?

  1. Bestiale ! Mă simt de parcă aș avea insula mea personală.
  2. Fascinante, dar nu-mi place să mă îndepărtez atât de mult de țărm.
  3. Nu știu ce sunt astea.
  4. Mmm… Mai bine caut o piscină.
 12. B. RĂSPUNS: Rechinii stau adesea în preajma bancurilor de nisip care apar lângă țărmuri, dar ceva mai departe, în larg. Dacă ajungeți vreodată pe un astfel de banc de nisip, e bine să fiți foarte prudenți.